boeuf stroganoff
,

Boeuf Stroganoff a la omi

Herkomst recept Boeuf Stroganoff:

Eerst even een korte introductie. Mijn vader opende begin jaren 80 een bonbonshop in de drieharingstraat, hartje Utrecht. Het kleine winkeltje waar mijn moeder dagelijks vertoefde werd niet het succes waar ze op hoopten. Dat kwam later pas op Hoog Catharijne.

Wel had ze heel goed contact met de buren. Onder hen François Fagel van de illustere Bistro’s Chez François en Chez Moustache. Heel dikwijls aten mijn ouders daar een hapje. Zo kon het gebeuren dat ze François, die altijd wel even langs iedere tafel liep, het recept van zijn ongeëvenaarde stroganoff ontfutselde.

Zelf denk ik dat deze versie van Boeuf Stroganoff uit Hongarije of omgeving komt.

Maar deze versie heeft de rijkdom van de Franse keuken en de diepe smaak van een goede goulash in zich verenigd, dus mij hoor je niet klagen.

Benodigdheden Stroganoff recept:  (4 personen)

250 gram biologische spek (kies voor goede, van de slager.)

250 ml slagroom

150 ml wodka

250 gram (kastanje) champignons

2 rode paprika’s

2 groene paprika’s

1 ui

2 tenen knoflook

2 el tomatenpuree

1 el (gerookt) paprikapoeder

125 gr roomboter

Olijfolie

Zout en peper

Goed stuk rund van ongeveer 500 gram bv. Bavette of jodenhaas of kogelbiefstuk.

Werkwijze Boeuf Stoganoff:

Dit recept is gaarne vergevend, omi gooit bijvoorbeeld de wodka er op het laatst bij omdat ze het lekker vindt dat je de alcohol nog proeft, maar meestal gebeurt dat eerder zodat de alcohol juist verdampt en de smaken concentreren. Omi gooit de champignons er later bij, omdat ze wil dat ze vorm en bite houden. Meestal worden die juist gebakken, ook om de smaak te concentreren. Doe het vooral zoals je zelf lekker vindt.

Neem een braadpan of een koekenpan met dikke bodem en zet hem op middelhoog vuur. Bak de spekjes uit, voeg de paprikapoeder, fijngesneden ui en knoflook toe, lekker even fruiten. Voeg tomatenpuree toe en bak even mee.

Evt. nu de champignons en dan afblussen met wodka, vuur even hoog.

Finishing touch.

Dan de boter erbij en de paprika’s gesneden zoals jij dat wilt.

(Volgens omi, na een paar minuten, nu dus pas de champignons en de wodka.)

Voeg de room toe en zout en versgemalen peper naar smaak, laat ongeveer 30 min. zachtjes pruttelen. Als je de saus te dun vindt kun je hem iets inkoken op hoger vuur zonder deksel, voorzichtig, niet verbranden!

Als je hem te dik vindt kun je iets water toevoegen, niet teveel dan verandert de smaak.

Maak het vlees klaar zoals je wenst: Rare, medium of well done.

Snijd in plakken en serveer.

Lekker met gestoomde aardappels en groente bv. spruitjes of boontjes.

Eet smakelijk!

 

Nb. Deze saus is heel goed in te vriezen dus maak vooral een dubbele portie. Ook verdiept de smaak als je hem een dag van tevoren maakt. Ideaal dus voor kerst of een ander etentje.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.