Deze Spaanse soep, die zijn oorsprong vindt in Andalusië, is het romige broertje van Gazpacho. Wordt eveneens koud gegeten, maar heeft meer body en is dus geschikt voor herfst en winter. Perfect gezond voorafje dat goed van tevoren is te bereiden, beter zelfs!

 

 

Salmorejo koude spaanse soep

Benodigdheden voor 8 tot 10 personen:

  • 2 blikken tomaat van 400 gr.
  • 2 tenen knoflook
  • 2 oude (witte) boterhammen
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1 tl gerookte paprika
  • Snufje chilivlokken
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • zout en peper naar smaak
  • 2 eieren
  • 4 plakjes Serrranoham

Werkwijze Salmorejo:

 Net als de Gazpacho super makkelijk. Gooi alles behalve de eieren en de ham in de blender of keukenmachine. Goed laten draaien. Proef dan af op zout, pit, zuurtje. Voeg evt. een klein beetje honing toe om het zoet in de tomaten naar boven te halen. De smaak zal zich verdiepen na een aantal uren.

Kook de eieren hard en bak de ham uit. Snijd in kleine stukjes en serveer boven op de soep. Klein draaitje van de pepermolen en klaar is kees.

Een beetje groen van het een of ander, staat wel leuk.

Que Aproveche!