Maak je eigen Pizza deeg.

Pizza deeg zelf maken is zo makkelijk, dat ik niet begrijp dat mensen het kant en klaar in supermarkt kopen.

Ik kan een goede pizza van een goede Italiaan echt wel waarderen, maar zelf maken is zowel leuk als heel lekker.

Ooit kreeg een pizzasteen voor in de oven, maar mijn oven kon destijds niet heet genoeg. Tegenwoordig heb ik er een die tot 275 graden gaat, maar de pizzasteen is inmiddels helaas kapot.

Wel hebben we zo’n gourmetstel voor pizza’s, een Pizzarette. Dat werkt ook heel goed. Bijkomend voordeel: Je kunt allemaal verschillende kleine pizzaatjes maken.

pizza deeg maken

Goed, bij het begin beginnen: Het deeg:

Voor 4 personen neem ik:

  • 500 gr bloem (liefst 00)
  • 275 ml warm water
  • 1 zakjes gist
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl zout

Kneed de ingrediënten met een deeghaak in je mixer. Even lekker door kneden als alles bij elkaar komt. Dan minimaal een uur laten rijzen. Langer mag, korter niet.

Voor de basis maak je een saus van passata. Die kun je gewoon kaal gebruiken, maar handiger is het om het gelijk wat smaak te geven met zout, peper, balsamico, honing, oregano of gem. Italiaanse kruiden. Naar smaak. Zorg dat het lekker is, maar niet te overdreven want er komt natuurlijk nog genoeg smaak bij.

Daarna kun je los gaan:

Mozzarella

Gorgonzola

Parmezaan

Pecorino

Parma ham

Prosciutto

Salami

Champignons

Tomaatjes

Ui

Paprika

Tonijn

garnalen

En ja, zelfs ananas

Het zijn maar een paar ideeën, je kunt alles er eigenlijk wel op gooien, als je maar zorgt dat het kleine stukjes zijn. Perfecte manier om je koelkast leeg te eten.

En gezellig. Je moet toch even wachten tot je volgende pizza klaar is, dus het wordt al gauw een avondvullende bezigheid.

Als je deeg over hebt kun je er mooie Italiaanse bollen van maken. Gewoon wat kruiden doorheen kneden en bakken op 190 gr tot het hol klinkt als je er op klopt.