arancini-risotto

Risotto basis ten behoeve van Arancini

Zo maak je lekkere risotto voor arancini.

Benodigdheden:

300 gr. arboriorijst (of Carnaroli)

1 liter groentebouillon (van 2 blokjes)

1 ui

2 tenen knoflook

2 el Olijfolie

100 ml droge witte wijn

100 gram Parmezaanse kaas geraspt

Zout en zwarte peper uit de molen naar smaak

Werkwijze:

Gebruik een pan met een dikke bodem!

Olijfolie medium heet laten worden. Ui en knoflook klein gesneden zachtjes fruiten. Risotto er in en een minuut goed roeren. Afblussen met de wijn, na halve minuut beetje bouillon toevoegen. Op medium vuur, steeds bouillon laten verdampen en toevoegen, dit proces duurt minimaal 20 minuten. Proef of rijst gaar is, maar nog wel bite heeft, dan noemt men ‘Al dente’

Vuur uit, beetje olijfolie en parmezaan toevoegen, zout en peper naar smaak, stevig roeren en even laten staan.

 

Of voor de arancini: Overdoen in een plastic bak en volledig af laten koelen.

 

Voor de arancini is deze basis met een mooie smelt kaas bv. Tallegio of provelone, heel geschikt.

Als bijgerecht kun je hem spannender maken door bv. venkel, tomaat of porcini toe te voegen. Dit doe je dan voor de wijn.

Als je geen zin hebt om 20 min. te roeren, wat begrijpelijk is, al is het heus zeer therapeutisch, dan kun je de bouillon in een keer toevoegen en het geheel in de oven zetten op 180 gr. Duurt meestal iets langer. Wel in de gaten houden. Het eindresultaat is ook goed, maar toch minder lekker omdat je de zetmeel niet uit de korrel geroerd hebt.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *