De Madeleine komt oorspronkelijk uit Commercy in Lotharingen, Frankrijk. Deze Franse cakejes worden gebakken in de vorm van een sint-jakobsschelp. Hun naam zou den ze te danken hebben aan de boerin Madeleine, die bij een onverwacht bezoek van hertog Stanislaus Leszczyński deze lekkernij op tafel zette. Deze cakejes zijn niet moeilijk te maken als je maar een paar regels goed in het oog houdt.

recept Madeleines

Benodigdheden: voor 12 Madeleines

80 gram boter

60 gram zelfrijzend bakmeel

60 gr. Witte basterdsuiker

1 ei plus 1 dooier

Vanille (extract)

Zout

Werkwijze recept Madeleines:

Smelt de boter langzaam tot lichtbruin (noisette)

Meng de rest van de ingrediënten met de garde.

Laat de boter iets afkoelen en meng hem dan tot een vrij dun beslag dat je in een spuitzak giet.

Laat het beslag een uurtje rusten in de koelkast. Dit is belangrijk!

Tevens belangrijk om je vorm goed in te vetten.

Spuit de holtes van de Madeleine vorm slechts halfvol. Ook belangrijk want de cakejes rijzen snel.

Oven op 200 graden voorverwarmen

Dan 7-8 min. er in. Niet langer. Als het cakeje terugveert is het goed.

Even afkoelen en dan lossen op een rooster.

Omdat het zo korte baktijd heeft kun je rustig twee keer 12 maken.

De Fransen eten ze dopend in de custard. Waanzinnig lekker!

165 ml volle melk verwarmen tegen de kook aan.

1 ei dooier mengen met 20 gr suiker een snuf zout en 2 tl bloem. Warme melk erbij gieten, dan terug in de pan verwarmen tot het bindt. Af laten koelen in de koelkast.

Smullen maar!