recept moussaka

Griekse Moussaka Recept

Deze traditionele Moussaka ovenschotel uit de Griekse keuken is opgebouwd uit lagen gegrilde aubergine en een kruidige gehaktsaus. En om het af te maken een een heerlijke zelfgemaakte bechamelsaus. Het woord moussaka is overigens Arabisch en betekent zo veel als ‘fris’; je kunt deze variant zowel koud al warm eten, net waar je zin in hebt!

Benodigdheden Moussaka:

  • 3 grote aubergines
  • 1 x gehaktrecept Loukanika
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • Blikje tomatenpuree
  • 1 dl rode wijn
  • El honing
  • Snuf kaneel
  • 1 kl oregano
  • 1 laurierblad
  • 500 ml groentebouillon
  • 100 gr bloem
  • 100gr Roomboter
  • Zout en peper
  • 100 gr geraspte pecorino

 

Werkwijze:

Snijd de aubergine in plakken van ong. 1 cm. Bestrooi met zout en laat uitlekken in een vergiet verzwaard met een bord.

Bak het gehakt rul. Voeg wijn ui, knoflook, tomaten puree en kruiden toe. Eventueel wat water of bouillon.

Maak roux.

Breng bechamelsaus op smaak met zout, peper, oregano, kaneel en helft van de kaas.

Spoel de aubergines af en droog ze goed. Bak ze even in grillpan aan beide zijden.

Bouw de moussaka op als een lasagne eindig met de bechamel en bestrooi met de rest van de  kaas.

Bak de moussaka op 180 gr. in minimaal een uur, misschien wel vijf kwartier goudbruin en gaar.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.